Uzman isim açıkladı: HMPV Türkiye’de görüldü mü? Milyonları korkutan yeni kabus!

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü’den İnsan Metapnömovirüsü Açıklaması

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, dünyayı saran koronavirüs pandemisinin ardından Çin’de son günlerde ortaya çıkan solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olan insan metapnömovirüsü (HMPV) vakaları hakkında konuştu.

Çin’de insan metapnömovirüsü vakalarında bir artış olduğuna dair haberlerin doğruluğunun belirsiz olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Özlü, “İnsan metapnömovirüsü, 2001’den beri bilinen bir virüstür. Bu virüs insanlarda genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına neden olur, yani daha çok soğuk algınlığı ve nezle gibi enfeksiyonlara yol açar. Alt solunum yollarında bronşit gibi hastalıklara da sebep olabilir ve nadiren ağır zatürrelere neden olabilir. Çin’de insan metapnömovirüsü ile ilgili yaşanan yoğunluk haberlerinin doğruluğu kesin değil. Çin henüz resmi bir açıklama yapmadı, Dünya Sağlık Örgütü de konuyla ilgili bir uyarı yayınlamadı” şeklinde açıklamalarda bulundu.

‘Telaşa Yol Açacak Bir Durum Görünmüyor’

Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye’de Sağlık Bakanlığı’nın bahse konu virüsü tarama sistemi içerisinde titizlikle takip ettiğini belirterek, “Mevsim geçişleri sırasında viral enfeksiyonlarda artış yaşanması oldukça doğaldır. Bu durum beklenen bir durumdur. Bu virüs, diğer solunum yolu virüsleri gibi kış aylarında enfeksiyonlarda artışa neden olabilir. Türkiye’de de Sağlık Bakanlığı sürekli olarak bu virüsü izlemekte ve taramaktadır. Bugüne kadar ülkemizde herhangi bir anormal duruma rastlanmamıştır. Endişeye neden olacak bir durum gözlemlemiyorum. Mevsimsel olarak bu tür virüslerin enfeksiyonlara yol açması olağandır. Bu virüs hakkında henüz yeni bir bilgiye sahip değiliz. Bu virüs, daha önceden de tanıdığımız döngüsel bir virüstür. Durumu dikkatle takip etmeliyiz” şeklinde konuştu.

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.