Sahte içkiye dikkat: ‘İlk 24 saat çok önemli’

Sahte İçki Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Farmakolog Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içki kullanımı durumunda yapılması gerekenleri açıkladı.

Prof. Dr. Usta, satın alınan içkinin sahte alkolden yapılıp yapılmadığının tüketilirken anlaşılamayacağını belirtti. Hem metil alkol (metanol) hem de etil alkolün (etanol) renksiz ve kokusuz olduğunu vurgulayan Usta, sahte içkilerde genellikle metanol kullanıldığını dile getirdi. Sahte içki tüketimi durumunda derhal sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

’10 DAKİKADA KANA KARIŞIYOR’

Metanolün çok zehirli bir madde olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Usta, küçük miktarlarda bile zehirlenmeye yol açabileceğini belirtti. Metanolün kana hızla karıştığını ve vücuttan atılmasının zor olduğunu ifade etti. Metanolün karaciğerde büyük zararlara yol açtığını ve ölümcül olabileceğini aktardı.

Sahte alkollü içkilerin tüketilmesinin ardından ilk 24 saat içerisinde herhangi bir yan etki görülmeyebileceğini ancak bu durumun zehirlenme olmadığı anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Usta, Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini ve gerekli tedavinin yapılması için sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Coşkun Usta, sahte içkilerin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve bu konuda dikkatli olunması gerektiğini sözlerine ekledi. Sağlıklı yaşam için güvenilir içki tedarikine dikkat edilmesi gerektiğini hatırlattı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.

Pirinç tüketiminde tehlike: Arsenik seviyeleri yükseliyor!

Dünyadaki milyarlarca insan için temel bir besin kaynağı olan pirinç hakkında yapılan yeni bir çalışma, iklim değişikliğinin bu tahıl içindeki arsenik seviyelerini artırabileceğini öne sürüyor.

Uyurken vücudunuzu yıpratan alışkanlık: Siz hangi pozisyonda yatıyorsunuz?

Her gece farkında olmadan yaptığınız bu alışkanlık sağlığınızı tehdit ediyor olabilir. Özellikle apne ve reflü hastaları tetikliyor. Prof. Dr. Sinem İliaz, en riskli yatış şeklini açıkladı.

Sigara Dumanı DNA’mıza Zarar Veriyor

Sigara dumanı ve kirli hava sağlığımızı olumsuz etkiliyor. Uzmanlar, sigara dumanı ve kirli havadan nasıl korunacağımız hakkında bilgi verdi.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir