Prof. Dr. Hüseyin Toros: Hava kirliliği gizli katildir

İstanbul’da Artan Hava Kirliliği Uzmanlar Tarafından Değerlendirildi

İstanbul’da son günlerde artan hava kirliliğine ilişkin açıklamalarda bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, hava kirliliğinin genellikle gözle görülmediğini ve dünyada her yıl hava kirliliğinden 7 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiğini belirtti. Toros, hava kirliliğini “gizli katil” olarak tanımlayarak, solunan havadaki kirleticilerin vücut üzerinde zamanla olumsuz etkiler bıraktığını vurguladı.

İstanbul ve çevresinde etkili olan yüksek basınç sistemi nedeniyle hava kirliliğinin tehlikeli seviyelere ulaştığını söyleyen Toros, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nda zaman zaman kırmızı renkle işaretlenen Sağlıksız Hava uyarılarının yapıldığını ifade etti. Bu durumda, uzmanlar işi olmayanların evlerinden çıkmamaları konusunda uyarılarda bulunuyor.

İstanbul’da Hava Kirliliğini Etkileyen Kaynaklar

Hava kirliliğini etkileyen üç temel kaynağı açıklayan Prof. Dr. Hüseyin Toros, bunları araçlar, ısınma ve sanayi tesisleri olarak sıraladı. Toros, özellikle araç trafiğinin olduğu bölgelerde kirleticilerin yoğunlaştığını belirterek, İstanbul’daki hava kirliliğinin trafik yoğunluğu, ısınma kaynakları ve sanayi tesislerinin durumuna bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini ifade etti.

En Temiz Hava Sabah Trafiği Başlamadan Önce

Sabah trafiğinin başlamadan önce hava kalitesinin en yüksek olduğunu belirten Toros, bu nedenle spor yapmak isteyenlerin sabah saatlerini tercih etmeleri gerektiğini söyledi. Toros, havadaki kirleticilerin vücuttan atılması için yeterli su tüketiminin önemli olduğunu da vurguladı.

Yağışların Ardından Hava Kalitesi

Yağmur ve karın atmosferi temizlediğini belirten Toros, yağış sonrasında havanın daha temiz olduğunu ve genellikle rahatça dışarı çıkılabileceğini açıkladı. Ancak son günlerde yağmur yağmadığı için atmosferdeki toz partiküllerinin havada kalma olasılığının arttığını belirtti.

Related Posts

İtirafçı Nevzat Bahtiyar’ın cezası için yeni başvuru

Diyarbakır Barosu, 8 yaşında öldürülen Narin Güran’ın davasında cesedi dere yatağına gömdüğünü itiraf eden Nevzat Bahtiyar’a verilen cezanın az olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulundu.

Dalai Lama ölümünden sonrasına dair konuştu: Budizm geleneği devam edecek

Tibet’in ruhani lideri Dalai Lama, bu unvana sahip son kişi olacağına ilişkin tartışmalara son vererek, Budizm geleneğinin ölümünden sonra da devam edeceğini dile getirdi.

Trump-Musk kapışmasında ikinci perde: O tasarı Senato’dan geçti

ABD Başkanı Donald Trump ve dünyanın en zengin insanı Elon Musk arasındaki dostluğu bitiren vergi indirim tasarısı, ikili arasında yine gerilime neden oldu. Musk “yasa geçerse parti kurarım” resti çekerken, Trump ise Musk’ın şirketlerine verilen devlet desteğini çekebileceğini ima etti.

Mansur Yavaş’tan Saraçhane’de birlik mesajı: Omuz omuza vermekten başka bir yolumuz yok

Mansur Yavaş’tan Saraçhane’de birlik mesajı: Omuz omuza vermekten başka bir yolumuz yok

‘HTS kayıtları suç sayılmaz’ denildi, dosya kapatıldı! Takipsizlik AYM’ye taşındı

CHP’den istifa edip AKP’ye geçeceği iddialarıyla gündeme gelen Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz hakkında yürütülen ihale yolsuzluğu soruşturmasında savcılık “kovuşturmaya yer yok” dedi. Avukat Deniz Atar, kararın Anayasa Mahkemesi’ne taşındığını açıkladı.

Özgür Özel: İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı olduğunda ve sandıklar açıldığında haritada kırmızı olmayan hiçbir yer kalmayacak!

Özgür Özel: İmamoğlu cumhurbaşkanı adayı olduğunda ve sandıklar açıldığında haritada kırmızı olmayan hiçbir yer kalmayacak!