Karaciğer hasarını biyopsi yapılmadan ölçecek yapay zekâ yazılımı geliştiriliyor

Fibrozis Belirlemesi Kan Tahliliyle Kolaylaşıyor

Batman Teknokent’te geliştirilen yapay zekâ destekli yazılım sayesinde hepatit hastalarında ortaya çıkması muhtemel fibrozis hasarının biyopsiyle karaciğerden parça alınmadan kan tahlili sonuçlarıyla tespit edilmesi sağlanacak.

Batman Üniversitesi’nde Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul ve Bilgisayar Teknolojileri Bölümü’nden Dr. Yasin Sönmez liderliğindeki bir ekip, TÜBİTAK’ın yüzde 75 hibe desteğiyle “Fibrozis ve nekroinflamasyon belirlenmesinde non-invazif yapay zekâ destekli yeni bir yazılım geliştirilmesi projesi”ni hayata geçirdi.

Proje kapsamında, hepatit hastalarında fibrozis seviyesini biyopsiye gerek kalmadan kan tahliliyle belirleyen yapay zekâ destekli bir yazılım üzerinde çalışılıyor. Proje koordinatörlerinden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, dünyada 400 milyon, Türkiye’de ise 4 milyon hepatit hastası bulunduğunu belirterek, hastaların gelecekte fibrozis geliştirme riski taşıdıklarını söyledi.

Dr. Sönmez, yapay zekâ destekli yazılımın hastalardaki fibrozis derecesini belirlemede yüzde 90 başarı elde ettiğini vurgulayarak, bu yeni yöntemin hastaların konforunu ve tedavi süreçlerini iyileştireceğini ifade etti. Projede yer alan ekip, yazılımın tamamlanmasıyla ulusal ve uluslararası patent başvurularını yapmayı planlıyor.

Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İdris Demir ise yapay zekâyla geliştirilen yazılımın hastaların fibrozis seviyelerini hızlı ve etkili şekilde belirleyerek tanının konulmasını kolaylaştıracağını belirtti. Yazılımın yerli ve milli bir ürün olmasıyla Türkiye’nin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltacağını dile getirdi. (AA)

Related Posts

7 kilogramlık ekran kartı 20 milyon liraya satılacak

Bu ekran kartının değeri bazı lüks otomobilleri solluyor, üstelik onu taşımak için kol gücü de gerekebilir! ASUS’un tanıttığı yeni model, alıştığımız donanım tanımlarını yerle bir ediyor. RTX 5090 ROG Astral Real Gold Edition, sadece performans değil, gösterişte de zirveye oynadı.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

vozol vista