Kalp hastalıklarının tedavisi için ‘kalp kası yamaları’ geliştirildi

Almanya’da Kalp Yetmezliği Tedavisinde Yeni Adım: Umut Veren Gelişme!

Almanya’nın Göttingen Üniversitesi Tıp Merkezi’nde görevli bilim insanları, kalp yetmezliği tedavisi konusunda umut veren bir gelişmeye imza attı. İlk olarak kalp yetmezliği bulunan maymunlar üzerinde yapılan deneylerin ardından, araştırmacılar 2021 yılında 46 yaşındaki bir kadın hastanın kalbi üzerinde benzer bir çalışma gerçekleştirdi.

AA’nın aktardığına göre; geçirdiği kalp krizinden sonra kalp yetmezliği teşhisi konulan hastanın kalbinin dış yüzeyine 400 milyon hücreden oluşan 10 kas dokusu yerleştiren bilim insanları, hastanın durumunun 3 ay boyunca istikrarlı bir şekilde seyrettiğini tespit etti.

Araştırmacılar, 3 aylık sürecin sonunda hastanın kalbini incelediklerinde, kas yamalarının damarlar oluşturduğunu ve kalbin pompalanmasına destek olduğunu gözlemledi.

Bilim insanları, uygulanan tedavinin kalp nakli ihtiyacını tamamen ortadan kaldırmak amacıyla değil, kalp nakli bekleyen hastalara yardımcı olmak için test edildiğini belirtti.

Aynı tedavi yöntemini 14 hastaya daha uygulayan araştırmacılar, daha fazla hastanın bu yeni yöntemle tedavi edilmesini hedefliyor. Araştırmanın sonuçları, “Nature” dergisinde yayımlandı.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, kalp hastalıkları dünya genelindeki ölüm nedenleri arasında yer almakta olup, erken teşhislerin tedavi sürecinde büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Bilim insanları, uzun yıllardır kök hücreleri veya kök hücreden üretilen kas dokularını kalbe yerleştirmek amacıyla çalışmalar yürütürken, bu yöntemlerin genellikle düzensiz kalp ritmi, tümör oluşumu ve bağışıklık sistemi tarafından reddedilme gibi engellerle karşılaştıkları biliniyordu.

(HABER MERKEZİ)

Related Posts

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

vozol vista