Her gün tüketiyoruz ama 1 gramı bile zehir saçıyor

Sakız, sadece hoş bir alışkanlık değil aynı zamanda her lokmada yüzlerce mikroplastik partikülü yutma riskiyle karşı karşıya bırakıyor. Kaliforniya Üniversitesi, Los Angeles’tan (UCLA) araştırmacıların yaptığı yeni bir çalışmaya göre, sakızın içerdiği mikroplastiklerin insan sağlığını tehdit edebileceğini ortaya koydu.

Araştırma, sakızın çiğnenmesiyle birlikte tükürüğümüze mikroplastiklerin salındığını ve bunun ardından yutulma riskinin ortaya çıktığını gösteriyor. UCLA’dan mühendislik profesörü Sanjay Mohanty, araştırmanın amacının kimseyi korkutmak olmadığını aktarsa da, mikroplastiklerin insan sağlığı üzerindeki potansiyel etkilerinin hala netlik kazanmadığına dikkat çekti.

BİR PARÇA SAKIZ ÇİĞNEYEN BİRİ 3000 MİKROPLASTİK YUTUYOR 

Çalışma, sakızın içerdiği doğal ve sentetik bileşenlerin mikroplastik salınımını artırabileceğini gösterirken, yapılan denemeler her gram sakızın ortalama olarak 100 mikroplastik saldığını ve bazı örneklerde bu sayının 600 mikroplastik partiküle kadar çıktığını ortaya koyuyor. Bir sakız parçasının genellikle 2 ila 6 gram arasında olduğu düşünüldüğünde, bir kişi yalnızca bir parça sakız çiğneyerek 3 bine kadar mikroplastik yutabiliyor.

İLK 2 DAKİKADA TÜKÜRÜĞE KARIŞIYOR 

Bu bulgular sıklıkla sakız çiğneyen bir kişinin yılda yaklaşık 30 bin mikroplastik tüketmiş olabileceğini ortaya koyuyor. Her ne kadar bu durumun sağlık üzerinde kesin bir etkisi olup olmadığına dair bir kanıt bulunmasa da, bu mikroplastiklerin potansiyel olarak zararlı olabileceği düşünülüyor. Araştırma, plastiklerin özellikle çiğneme sırasında hızla ayrıldığını ve bu süreçte salınan mikroplastiklerin büyük çoğunluğunun ilk 2 dakika içinde tükürüğe karıştığını gösteriyor.

 

 

 

 

Related Posts

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artıyor

Çin’de Kovid-19 vakaları mevsimsel olarak artarken yeni dalganın bu ay içinde zirve noktasına ulaşacağı ve hazirandan itibaren düşüşe geçeceği öngörülüyor.

Sağlık Bakanlığı 81 ilin sokaklarında ‘fazla kilolu’ avına çıktı

Alışveriş sepetlerine kırmızı et uğramazken temel ihtiyaç ürünleri yerine bisküvi gibi atıştırmalık ürünler tercih edilmeye başlandı. Sağlık Bakanlığı ise sokaklarda ‘fazla kilolu’ avına çıktı.

Grip mevsimi uzadı

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Doç. Dr. Mustafa Doğan, 2025’te grip mevsiminin oldukça uzadığını belirterek, “Mayıs ayının ortalarında olmamıza rağmen hala hatırı sayılır sayıda üst solunum yolları şikayeti ile hastalar hastanelere başvurmakta, sağlık kuruluşlarına başvurarak destek istemekteler” dedi.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Burun estetiği talebi 15 yaşına kadar indi! ‘18 yaşından sonra öneriyoruz’

Burun estetiği ameliyatı, dünyada ve ülkemizde en sık yapılan estetik operasyonlarında ilk sırada yer almaya devam ediyor. Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Dr. Cem Öz, burun estetiği (Rinoplasti) ameliyatı hakkında en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Kadınları daha çok etkiliyor, belirtiler göz ardı edilmemeli!

300 milyondan fazla kişiyi etkileyen astım, neden kadınlarda daha sık görülüyor? Genetik yatkınlıktan alerjik bünyeye kadar birçok detayı Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan anlattı.