Her gün eriyor! 100’den fazla yanardağ aktif hale gelecek

Antarktika’daki Yanardağlar ve Küresel Isınmanın Etkisi

Antarktika’nın Transantarktik Dağları, doğu ve batı olarak ikiye ayrılan bir kıtayı oluşturur. Bu dağlar arasında ünlü Erebus Dağı gibi dev volkanlar bulunmakla birlikte, çoğu insan tarafından pek bilinmeyen ve bazıları buzun altında bile gömülü olan yanardağlar da yer alır.

Yer altındaki buz tabakalarının erimesi sadece deniz seviyesinde yükselmeye neden olmakla kalmaz, aynı zamanda yer altındaki kayaların üzerine binen basıncı da azaltır.

Live Science’da yer alan bir habere göre, bu durum Antarktika’da volkanik aktivitelerde bir artışa yol açabilir. Coonin ve ekibinin yaptığı simülasyonlar, Antarktika’daki buz kaybının gömülü yanardağlardaki patlama sıklığını ve büyüklüğünü artırabileceğini göstermektedir.

Buzun erimesi, yer altındaki magmanın üzerindeki basıncı azaltarak sıkışmış magmanın genişlemesine sebep olur. Bu genişleme, magma odalarının duvarlarına daha fazla basınç uygular ve patlamaları tetikleyebilir.

Ayrıca bazı magma odaları, genellikle magmanın içinde çözünmüş halde bulunan uçucu gazları içerir. Buz eridiğinde bu gazlar, soda şişesinin açılmasıyla meydana gelen karbonatlaşmaya benzer bir şekilde hızla dışarı çıkar ve odadaki basıncı artırır.

Buz altı yanardağlarının patlamaları yüzeyde hemen fark edilmeyebilir, ancak bu durum buz tabakası üzerinde ciddi sonuçlar doğurabilir. Patlamalardan yayılan ısı, yüzeydeki buzun erimesini hızlandırabilir ve üstteki buz tabakasını zayıflatabilir.

Bilim insanları, bu sürecin oldukça yavaş ve yüzlerce yıl boyunca gerçekleştiğini belirtmektedir. Ancak bu, insan kaynaklı küresel ısınma durdurulsa bile geri bildirim döngüsünün devam edebileceği anlamına gelir.

Son buzul çağında Antarktika’daki buz tabakasının çok daha kalın olduğu düşünülmektedir ve aynı basınç azaltma ve magma genişleme süreçlerinin geçmiş patlamalara katkıda bulunmuş olabileceği öne sürülmektedir.

Antarktika’daki olası volkanik aktiviteler, kıtanın ekosistemi için olduğu kadar küresel deniz seviyeleri ve iklim üzerindeki etkileri nedeniyle de büyük önem taşımaktadır.

Related Posts

7 kilogramlık ekran kartı 20 milyon liraya satılacak

Bu ekran kartının değeri bazı lüks otomobilleri solluyor, üstelik onu taşımak için kol gücü de gerekebilir! ASUS’un tanıttığı yeni model, alıştığımız donanım tanımlarını yerle bir ediyor. RTX 5090 ROG Astral Real Gold Edition, sadece performans değil, gösterişte de zirveye oynadı.

Elektronik deri ile sağlığın geleceği yeniden şekilleniyor

Bilim dünyası, sağlık teknolojilerinde çığır açan bir yeniliğe imza attı. Kendini onaran elektronik deri (e-deri), giyilebilir teknoloji alanında devrim niteliğinde bir adım olarak karşımıza çıktı. Vücuda yapışarak biyolojik verileri sürekli izleyen …

Yapay zeka dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabilir!

Ünlü yatırımcılar yapay zeka teknolojisininin dünyanın ilk trilyonerini ortaya çıkarabileceğini düşünüyor. Üstelik bu kişi bilinen biri değil, sıfırdan başlayan biri bile olabilir.

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

vozol vista