Her 10 kadından 1’i risk altında: Endometriozise dikkat!

Endometriozis hakkında bilinmesi gerekenler

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Opr. Dr. Tuncer Kumcular, endometriozisin her 10 kadından yaklaşık 1’ini etkilediğini ve şiddetli ağrı, kısırlık ve yaşam kalitesinde ciddi düşüşe neden olabileceğini belirtti. Kumcular, “Şiddetli adet ağrısı normal değildir. Bu durumda doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz” dedi.

Rahim dışında büyüyen dokuya dikkat

Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Opr. Dr. Tuncer Kumcular, endometriozisin, rahim içini kaplayan endometrium dokusunun rahim dışında büyümesiyle ortaya çıktığını belirtti. Kumcular, bu hastalığın belirtilerinin genellikle göz ardı edildiğini söyleyerek, “Şiddetli adet ağrısı, kronik kasık ağrısı, cinsel ilişkide ağrı, idrar yaparken veya dışkılama sırasında ağrı ve kısırlık gibi sorunlar yaşanabilir. Bu belirtiler erken teşhis için önemli ipuçlarıdır ve hastalığın ilerlemesini önlemek açısından çok kritiktir.” şeklinde konuştu.

Tedavide altın standart: Laparoskopi

Endometriozis tedavisinde farklı yöntemlerin olduğunu belirten Opr. Dr. Kumcular, “Ağrı kesiciler, hormon tedavileri ve cerrahi müdahaleler uygulanabiliyor. Günümüzde laparoskopik cerrahinin altın standart tedavi yöntemi olduğunu vurgulayan Kumcular, bu yöntemin hastalığın etkilerini azaltabileceğini dile getirdi.

“Sağlığınız her şeyden önemli”

Kumcular, kadınların ağrılarını “normal” olarak kabul etmemeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Şiddetli adet ağrısı normal değildir. Doktorunuza danışarak erken müdahale şansını yakalayabilirsiniz. Sağlığınız her şeyden önemlidir. Bu nedenle şikayetlerinizi ertelemeyin.” şeklinde uyarıda bulundu.

Related Posts

Sıcak havalarda hayati risk: Diyabetes Insipidus’a dikkat!

Nadir görülen bir hastalık olan diyabetes insipidus, sıcak havalarda hayati tehlike oluşturabiliyor. Uzmanlar, aşırı susama ve sık idrara çıkma belirtilerine karşı dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor.

Denize girmeden önce bir daha düşünün! Hayatınız risk altında

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Hasan Turhan, kalp hastalarına yaz sıcakları konusunda uyardı. Prof. Dr. Turhan, “Kalp hastalarının soğuk suya aniden girmeleri kalp krizi, ritim bozukluğu veya bayılma riskini artırabilir, bu yüzden soğuk suya ayak bileklerinden başlayarak yavaş yavaş girmeleri gerekir” dedi.

Uyurken ortaya çıkan 2 belirti löseminin ilk sinyali olabilir!

Uykuda yaşanan bazı belirtiler, yalnızca bir yorgunluk ya da geçici rahatsızlık olarak görülse de, bazen ciddi hastalıkların ilk uyarısı olabilir. Uzmanlara göre özellikle yoğun gece terlemesi ve gece ortaya çıkan kemik ağrıları, löseminin erken evredeki sessiz sinyalleri arasında yer alıyor.

Şifalı olduğuna inanılıyor, turistlerden yoğun ilgi görüyor: Uzmanlardan ‘şifalı su’ uyarısı!

Trabzon’da yerli ve yabancı turistler, halk arasında ‘şifalı su’, ağızda bıraktığı acı tat nedeniyle ‘acı su’ olarak da adlandırılan mineralli suların bulunduğu kaynaklara rağbet gösteriyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) Prof. Dr. Fatma Gültekin, su kaynaklarının analizleri yapılmadan kullanılmasının riskli olduğunu belirterek, “Su içerisinde fazla bulunan iyonlar, ağır metaller, çevredeki insani faaliyetler sonucu suya karışan zararlı parametrelerden dolayı da sağlık açısından sakınca yaratabilir” dedi.

Çocuklarda Bağırsak Enfeksiyonu Belirtileri

Çocuklarda bağırsak enfeksiyonu belirtileri nelerdir? Uzmanlar, çocuklarda sık görülen bağırsak enfeksiyonu belirtileri ve tedavileri hakkında bilgi verdi.

40 yaşında yaptığınız bu 4 şey 60 yaşında bunamaya yol açıyor!

Bilim insanları, 40–50 yaş arasında sıklıkla ihmal edilen kronik uyku eksikliği, sosyal izolasyon, kontrolsüz stres ve hareketsizliğin, 60 yaş ve sonrasında demans da dahil olmak üzere nörodejeneratif hastalık riskini önemli ölçüde artırdığını ortaya koydu.

vozol vista