Asya Kalkınma Bankası Türkiye’de faaliyete başlayacak

Türkiye, AKB’de Yeni “Bölgesel Üye” Statüsüne Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’nin 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) alınan Guvernörler Kurulu kararıyla 12 Aralık 2024 tarihinde “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi ettiği belirtildi.

Bankanın 59 yıllık tarihinde bir ilk olan bu statü değişikliğinin, Türkiye’nin yoğun çabaları sonucunda gerçekleştiği vurgulanan açıklamada, “Bu süreç, üye ülkelerle güçlü diyaloglar kurulması ve ekonomi programına duyulan güven sayesinde kısa sürede geniş destekle başarıyla tamamlanmıştır. Bu karar doğrultusunda AKB, ülkemizdeki faaliyetlerine başlayacaktır. Bu sayede kamu ve özel sektörümüz; altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli sektörlerde bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından faydalanacaktır.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere ülkemizi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin ayrıca bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği ifade edildi. “Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.” şeklinde açıklamalara yer verildi.

Öte yandan, Bakanlıktan edinilen bilgilere göre, AKB merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş şeklinde faaliyet göstermektedir. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken, ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolardır. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi ise 480,7 milyon dolar seviyesinde olup, bu sermaye yüzde 0,56 oy gücüne denk gelmektedir.

Related Posts

Bütün kredi kartı sahiplerini ilgilendiriyor! Karar Resmi Gazete’de yayımlandı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bütün kredi kartı sahiplerini ilgilendiren yeni yapılandırma kararını duyurdu. Yeni düzenleme, Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

En düşük emekli maaşına zam onaylandı

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli maaşına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı Bazı Kanunlarda ve 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin görüşmeleri tamamlandı. Teklifin 6, 12, 13, 14 ve 17. maddeleri ise …

ABD’den 7 ülkeyi alarma geçiren karar

New York borsası, haftanın yeni işlem gününe yükselişle başladı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,4 değer kazanarak 44.418,70 puana çıkarken, S&P 500 endeksi yüzde 0,41 artışla 6.251,06 puana, teknoloji ağırlıklı Nasdaq endeksi ise yüzde 0,58 …

Bira ve viski zamlandı. Bakkal fiyatı bile ‘pes’ dedirtti

Alkol fiyatları cep yakıyor. Tekel Bayileri Yardımlaşma Derneği (TBYD) Başkanı Erol Dündar, Tuborg ve Pernod Ricard Türkiye alkol gruplarına zam geldiğini duyurdu. Sosyal medya üzerinden açıklanan yeni fiyatlar, tüketicileri şaşırttı. Tuborg’un …

Palandöken: Kredi kartı komisyon farkı esnafın kazancını eritiyor

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, sigara firmalarının ürün tedarikinde yarattığı eşitsizlik ve kredi kartı komisyonlarını esnafa yıkmasının, sigara satışını esnaf için sürdürülemez hale getirdiğini söyledi. Palandöken’e göre bu durum hem esnafı hem de tüketiciyi mağdur ediyor.

Ordu’nun unutulmuş değerleri gün yüzüne çıkıyor!

Büyükşehir Belediyesi iştirak şirketi ORTUR aracılığıyla Ordu’nun 19 ilçesinde unutulmaya yüz tutmuş olan hediyelik eşyaların yeniden gün yüzüne çıkartılması için çalışma başlatıldı. Yapılan çalışma kapsamında ORTUR tarafından Altınordu ilçesi …

vozol vista