SGK duyurmuştu: Yıpranma payı düzenlemesi ne anlama geliyor? Erken emeklilik kalktı mı?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamını Daralttı

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), fiili hizmet süresi zammı olarak bilinen yıpranma hakkı ile ilgili önemli bir değişiklik yaptı. SGK, hangi mesleklerin artık bu haktan faydalanamayacağını belirleyen yeni bir kısıtlanan meslek kodu listesi yayınladı. SGK yıpranma hakkı kaldırılan meslekler ve erken emeklilik durumuyla ilgili detayları açıkladı.

Erken Emeklilik Durumu

SGK’nın verilerine göre, bazı işyerleri aşçı, bekçi, çaycı, danışman, hizmetli, sekreter gibi normalde yıpranma hakkı olmayan çalışanları da yanlış şekilde bu kapsama dahil etti. Bu nedenle, SGK, kapsam dışı meslekleri belirleyerek bu uygulamaları engelledi.

Hürriyet yazarı Noyan Doğan‘ın belirttiğine göre, SGK’nın yaptığı incelemeler sonucunda, bazı çalışanların yanlış meslek koduyla bildirildiği ve bu nedenle fiilen yıpranma hakkına sahip olsalar bile erken emeklilik hakkını kaybettikleri ortaya çıktı. Özellikle itfaiye şoförleri, sadece “şoför” olarak bildirildiğinde bu haktan mahrum kaldı.

4 Bin 873 Meslek Fiili Hizmet Süresi Zammı Kapsamı Dışında

SGK’nın yayınladığı yeni listede tam 4 bin 873 meslek, fiili hizmet süresi zammı kapsamı dışına çıkarıldı. Bu meslekler arasında dikkat çekenler şunlar: oda başkanları, siyasi parti başkanları, armatör, genel müdürler, rektör, banka kredi müdürü, finans müdürü, halkla ilişkiler uzmanı, yazılım koordinatörü, dekan, öğretmen, müftü, veteriner, tercüman, matematikçi, ziraat uzmanı, aşçı, hırdavatçı.

SGK’dan İşverenlere Uyarı

SGK, işverenleri doğru bildirim yapmaları konusunda sert bir şekilde uyardı. Özellikle fiili hizmet süresi zammı kapsamındaki işyerlerinde, sadece riskli ve yıpratıcı işlerde çalışanların bu haktan faydalanabileceğini vurguladı. “Çalışmanın fiilen yapıldığı ve mesleki risklere maruz kalındığı durumlarda bu hak kullanılabilir” denildi.

Related Posts

Piyasalarda yön değişti: Altın fiyatlarında sert düşüş!

Altın fiyatlarında yaşanan düşüşte, küresel piyasalarda artan iyimserlik ve azalan risk algısı etkili oldu. ABD ile Çin arasındaki gerilimin yumuşaması, yatırımcıları güvenli limanlardan uzaklaştırdı.

CHP’li Barut: “AKP ekonomiyi çökertti, yangın büyüyor”

CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut, AKP iktidarının büyüttüğü ekonomik ve siyasi kriz sonucu halka açlık, yoksulluk ve sefalet dayatıldığını, yüksek enflasyon ve faizlerin ocakları söndürdüğünü söyledi. Halk kan ağlarken iktidarın çözüm yerine krizi büyüttüğünü aktaran Barut, “Açlık, sefalet ve yoksulluk dayatması sonucu üretim durdu, borçlar ödenmiyor. Bu düzeni değiştireceğiz” dedi.

Brent petrolün fiyatı tırmanıyor

ABD-Çin müzakereleri sonrası 59 dolardan toparlanmaya başlayan brent petrolün varili 66,04 dolardan işlem görmeye başladı.

Yaş çay bedeli belli oldu

Tarım ve Orman Bakanlığı: 2025 yılı için yaş çay bedeli 25,44 TL olarak belirlenmiştir.

Nissan 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planlıyor

Japon otomobil üreticisi Nissan, küresel çapta 11 bin kişiyi daha işten çıkarmayı planladığını duyurdu.

Bakan Kacır: “530 projeye 3,7 milyar lira destek”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bölgesel kalkınmayı çevresel sürdürülebilirlikle buluşturmak üzere, Dünya Bankası işbirliğinde 400 milyon dolar bütçeli “Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SoGreen)”ni hayata geçireceklerini bildirdi.