Türkiye’nin ilk hidrojen vadisinde hedef yeşil dönüşüm

Güney Marmara Bölgesi Yeşil Hidrojen Projesi Üniversitelerle Güçleniyor

Avrupa Birliği’nin desteklediği Ufuk Avrupa Programı çerçevesinde yürütülen proje, Güney Marmara bölgesinde entegre bir yeşil hidrojen ekonomisi oluşturmayı amaçlıyor. Projenin 15 ortağı arasında Güney Marmara Kalkınma Ajansı, Enerjisa Üretim, KALE, ŞİŞECAM, Eti Maden, TÜBİTAK MAM, Linde Gaz A.Ş., Muhammed VI Politeknik Üniversitesi, Bologna Üniversitesi, HPAS, TENMAK ve Software GmbH gibi ulusal ve uluslararası kuruluşlar yer alıyor.

Üniversiteler Yeşil Dönüşümde İtici Güç

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, yükseköğretimin küresel iklim hedeflerine ulaşmadaki stratejik rolüne vurgu yaparak üniversitelerin yeşil dönüşümde önemli bir rol üstlendiğini belirtiyor. Özvar, üniversitelerin sürdürülebilirlik odaklı dönüşümü teşvik etmek için çaba harcayarak nitelikli insan kaynağı yetiştirmeyi hedeflediklerini söylüyor. Ayrıca, yeşil ekonomiye uzman yetiştirmek amacıyla ilgili alanlarda çeşitli programlar açmayı planladıklarını ifade ediyor.

Karbon Nötr Bölge Olma Yolunda

Proje kapsamında Balıkesir’de kurulacak olan Sodyum Bor Hidrür Tesisi, Türkiye’nin bor rezervlerini hidrojen depolama teknolojilerinde kullanmayı hedefliyor. Bu yatırımlar sayesinde Türkiye’nin yanı sıra Akdeniz ülkelerine de model oluşturulması hedefleniyor. Projenin temel amacı, Güney Marmara bölgesini Türkiye’nin ilk karbon nötr bölgesi haline getirerek 2053 net sıfır emisyon hedefini desteklemek ve sürdürülebilir uygulamalara öncülük etmek.

Proje kapsamında Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi’nde Yeşil Deniz Endüstrisi Ar-Ge Test ve Eğitim Merkezi kurulması planlanıyor. Üniversitenin Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sabri Alkan, merkezin temiz enerji ve denizcilik alanlarında hayati bir yatırım olacağını belirtiyor. Merkezde yeşil hidrojen ve deniz üstü rüzgâr enerjisi gibi konularda uygulamalı eğitimler, Ar-Ge testleri ve yeni iş kolları için çalışmalar yürütülecek.

Related Posts

Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Bakanlığı KKKA hastalığı belirtileri ve korunma yöntemleri

Tokat’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı şüphesiyle tedavi gören 1,5 yaşındaki Metehan Tütüncü hayatını kaybetti. Yaşanan üzücü olayın ardından KKKA hastalığı ile ilgili araştırmalar hız kazandı. Peki, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) nedir, nasıl bulaşır? Sağlık Bakanlığı KKKA belirtileri ve korunma yöntemleri

1 milyar saniye yaklaşık hangisine eşittir? Kim Milyoner Olmak İster sorusu!

Atv ekranlarında yayınlanan Kim Milyoner Olmak İster’in yeni bölümünde çıkan bir soru izleyicileri meraklandırdı. Oktay Kaynarca’nın sunuculuğunu üstlendiği Milyoner’de “1 milyar saniye yaklaşık hangisine eşittir?” sorusu soruldu. Peki, 1 milyar saniye yaklaşık hangisine eşittir?

Boyner ve Birleşmiş Milletler’den SheTalks buluşmaları: Genç kadınlara ilham dolu buluşmalar sunmayı hedefliyoruz

Boyner ve Birleşmiş Milletler’den SheTalks buluşmaları: Genç kadınlara ilham dolu buluşmalar sunmayı hedefliyoruz

CSO Ada Ankara, ünlü trompet virtüözü İbrahim Maalouf’u ağırladı

CSO Ada Ankara, ünlü trompet virtüözü İbrahim Maalouf’u ağırladı

SERDAL ADALI KİMDİR, KAÇ YAŞINDA NERELİ? | Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı’nın yönetim kurulu listesi belli oldu! İşte Serdar Adalı’nın biyografisi ve hayatı!

Serdar Adalı hayatı ve biyografisi, bir kez daha Beşiktaş başkanı seçilmesinin ardından gündeme geldi. Olağan seçimli genel kurulunda Serdal Adalı, rakibi Gürkan Aksoy’u geride bırakarak yeniden başkanlığa seçildi. Serdal Adalı’nın yönetim kurulu listesi de belli oldu. 2012-2015 yılları arasında Türkiye Jokey Kulübü başkanlığı yapan Adalı, Beşiktaş kulübünde asbaşkanlık ve futbol komitesinin başkanlığını üstlenmiştir. 2024 kongresinde Hüseyin Yücel ile yarıştı ve rekor oyla başkan seçildi. Peki, Serdal Adalı kimdir, kaç yaşında, nereli? İşte, Beşiktaş Başkanı Serdal Adalı’nın yönetim kurulu listesi, biyografisi ve hayatı hakkında bilgiler.

Baba Sahne’den yeni oyun: Nokta

Baba Sahne’den yeni oyun: Nokta