Almanya’da atık sudan temiz gemi yakıtı üreten tesis hizmete girdi

Almanya’da Atık Suları Yakıta Dönüştüren İnovatif Proje

Almanya’daki Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nün (KIT) yan kuruluşu ICODOS, Mannheim Şehri Atık Su Dairesi ile işbirliği yaparak gemiler için karbon nötr yakıta dönüşen bir deneme tesisini hayata geçirdi. Eğer proje başarılı olursa, Avrupa’nın 80.000 atık su arıtma tesisi devasa bir yakıt kaynağına dönüşebilir.

Uluslararası Denizcilik Örgütü, nakliye sektörünün küresel emisyonlarının %3’ünü oluşturduğunu tahmin ediyor. Bu emisyonları azaltmak için fosil yakıtlardan temiz enerji kaynaklarına geçiş şart. Ancak, deniz operasyonları için güneş ve rüzgar gibi temiz enerji kaynakları uygun değil. Bu soruna çözüm bulan KIT araştırmacıları, fosil yakıtların yerine atık suları kullanarak temiz yakıt üretme yöntemi geliştirdi.



Atık Sularla Temiz Metanol Üretimi

Araştırmacılar, arıtma tesislerinden elde edilen biyogazı arıtarak işleme başlıyor. Karbondioksit içeren bu gaz, yeşil hidrojen ile tepkimeye girerek metanol üretiyor. Tepkime sonucunda elde edilen metanol de karbon nötrdür.

Metanol, gemi yakıtı olarak kullanılmanın yanı sıra kimya endüstrisi için hammadde olarak da kullanılabilmektedir. Bu patentli süreç, kompakt ve ölçeklenebilir bir yapıya sahiptir.

Almanya Federal Dijital ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing, ülkenin iklim hedeflerine ulaşmak için farklı teknolojileri kullanması gerektiğini vurgulayarak, bu yaklaşımın enerji ithalatından bağımsız hale gelmelerine yardımcı olabileceğini ve diğer Avrupa ülkelerine örnek olabileceğini söyledi.

ICODOS, daha fazla üretim sistemi inşa etmek için diğer kanalizasyon tesisleri ile görüşmelerde bulunmaktadır.

Related Posts

Yaz geldi, sakın aracınızı bu ağaçlara yaklaştırmayın: İkinci elde değeri çok düşüyor

Yaz aylarında serin bir gölge ararken, aracınızın gelecekteki değerini riske atmayın. Ağaç altına park etmeden önce, sadece gölgesine değil, türüne de dikkat edin.

Kuantum hamlesi! Güvenli iletişimde dünya rekoru

Çin Teknoloji ve Bilim Üniversitesi (USTC) liderliğinde yürütülen uluslararası bir araştırma ekibi, kuantum iletişim teknolojisinde devrim niteliğinde bir başarıya imza attı. 833 kilometrelik fiber optik kablo üzerinden kuantum anahtar dağılımı (QKD …

Mükemmel dalganın formülü nedir?

Bir sörfçüye ya da bilim insanına sorarsanız, bu mükemmelliğin hem zor bulunduğunu hem de her yerde olduğunu görebilirsiniz.

Apple’dan tarihi adım: Tüm dengeleri değiştirecek

Teknoloji devi Apple, çağa ayak uydurmak için dev bir adım atmaya hazırlanıyor…

Bu soruları sormayın: Yapay zekayı zorlayan konular

Yeni bir araştırmaya göre, ChatGPT gibi yapay zeka sohbet botlarının karmaşık düşünme gerektiren sorulara verdiği yanıtlar, basit sorulara kıyasla çok daha fazla karbon salımına yol açıyor.

Dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni malzeme keşfedildi

Rice Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, dayanıklılığıyla dikkat çeken yeni bir iki boyutlu karbon yapısı üzerinde çalışıyor. MAC adı verilen bu malzemenin, kırılmaya karşı direnciyle grafenin ötesine geçebileceği düşünülüyor.

vozol vista