TİKA’dan Filistin’e Arıcılık Desteği

Filistin’de Arıcılık Sektörüne Destek Sağlayan TİKA, Proje İmzaladı

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Filistin’de arıcılık sektörünün geliştirilmesine yönelik proje için adım attı.

Yapılan açıklamaya göre, Filistin Tarım Bakanlığı’nda gerçekleşen törenle birlikte arıcılık sektörünün geliştirilmesini amaçlayan programa ilişkin protokol imzalandı.

Filistin Arıcılık Konseyi, Filistin Tarım Bakanlığı, Filistin Eğitim Bakanlığı, Birzeit Üniversitesi ve Arap Ziraat Mühendisleri Derneği’nin işbirliğiyle yürütülecek program, kırsalda yaşayan kadın ve gençlere arıcılık eğitimi sağlayarak meslek edinmelerini ve gelir elde etmelerini hedefliyor.

Proje kapsamında polen, propolis ve bal mumu gibi ürünlerin üretim kapasitesinin artırılması ve ihracat miktarının yükseltilmesi planlanırken, gerçekleştirilen ilk projede Filistin’in çeşitli bölgelerindeki ziraat meslek liseleri ve tarım il müdürlüklerine arıcılık malzeme ve ekipman destekleri sağlandı.

İkinci aşamada ise Ramallah, Tulkarim ve El Halil’deki ziraat meslek liselerindeki öğretmenlere, öğrencilere ve vatandaşlara eğitim verilmesi planlanıyor. Eğitim programının yıllık yaklaşık 300 kişiye hitap etmesi öngörülüyor.

Filistin Tarım Bakanı Rizk Selimiye, törende arıcılığın Filistin tarımındaki önemine vurgu yaparak sektörün zorluklarla mücadele ettiğini belirtti.

Protokolün önemine değinen Selimiye, programın Gazze’de de hayata geçirilmesini ve Türkiye’ye teşekkürlerini iletti.

Türkiye’nin Kudüs Başkonsolosu İsmail Çobanoğlu da TİKA’nın Filistin’deki ekonomik projelerle ülkenin kalkınmasına destek olduğunu ifade ederken, arıcılıkla ilgili programın gıda güvenliği ve istihdam açısından büyük bir öneme sahip olduğunu belirtti.

Filistin Eğitim Bakan Yardımcısı Basri Salih de TİKA ile olan işbirliğine dikkat çekerek, bu tür projelerin işsizlikle mücadelede etkili olduğunu vurguladı.

Filistin’deki arıcılık sektörü, yılda yaklaşık 400 ton bal üreterek 2,500’den fazla arıcıya ve 5,000’den fazla kişiye iş imkanı sağlayarak önemli bir sektör haline gelmiştir. Ancak, üretimin yetersizliği nedeniyle filistin balının yüksek fiyatlarda satıldığı ve sınırlı ihracat payına sahip olduğu bilinmektedir.

Related Posts

Dünyanın en büyük otomobil devlerinden biri Avrupa’daki fabrikalarını kapatmaya hazırlanıyor

Dünyanın en büyük otomobil üreticilerinden biri olan ve Fransız Peugeot ile İtalyan Fiat’ın İtalya’da birleşmesiyle oluşan grubun Avrupa’daki üst düzey yöneticisi Jean-Philippe Imparato, Avrupa Birliği’nin bu yıl aşırı sıkı karbondioksit emisyon …

Memur-Sen’den ‘yetersizlik’ tepkisi! Refah payı ve ek zam talebi…

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 2025 Haziran ayı enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından memur maaşlarında refah payı ve iyileştirme yapılması gerektiğini vurguladı. Yalçın, yaptığı açıklamada, “Enflasyon artış hızı düşse de maaşlardaki …

‘Torba teklifin’ görüşmeleri tartışmalarla başladı: ‘Koca komisyon bir kişi için toplanıyor’

CHP’li Veli Ağbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşülen torba teklifi sert sözlerle eleştirdi. Emeklilik yaşı düzenlemesinin yalnızca Deniz Kuvvetleri Komutanı Ercüment Tatlıoğlu için yapıldığını savunan Ağbaba, “Koca komisyon bir kişi için mi toplanır? Git yaşını küçült, ebesini bul!” diyerek tepki gösterdi.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Temmuz 2025 Çarşamba Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 yükselişle 10.103,74 puandan başladı.

En düşük emekli aylığı artırılacak

Milyonlarca emekli zam için 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon oranını beklerken, AK Parti’den, en düşük emekli aylığında artış sinyali geldi.

Boğaz’ın incisi yarı fiyata gitti

İstanbul Kuruçeşme’deki Les Ottomans otelin bulunduğu yalının satışı için açık artırma usulüyle dijital ihale yapıldı. İhaleyi, 3.2 milyar lira veren Serdar Bilgili’nin şirketi BLG Varlık Yönetim kazandı. Otelin eski sahibi Ünal Aysal, iptal davası açacağını açıkladı.